مهندسی ژئوتکنیک یا خاک و پی (Geotechnical engineering)
تقریباً در تمامی پروژههای کوچک و بزرگ عمرانی مانند ساختمانسازی در کلان شهرها به ترسیم پروفیل خاک با استفاده از گمانهزنی، آزمایشهای در محل و آزمایشگاهی نیاز میباشد. آزمایشگاههای مکانیک خاک و تحقیقات صحرائی ژئوتکنیکی، پروژههای سدسازی، پروژههای بهسازی خاک، پروژههای زیست محیطی، پایدارسازی شیروانیها، دیوارهای حائل، طراحی شالوده در تمامی پروژههای عمرانی از قبیل ساختمانها و آسمان خراشها، دیوارهای ساحلی، بستر راهها و بزرگراهها و خطوط راهآهن، پروژههای مترو و … از الزامات مهم می باشد.
در ابتدای هر پروژه عمرانی، با برنامهریزی و انجام شناساییهای محلی ژئوتکنیکی، ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی، و شیمیایی زمین ساختگاه پروژه ارزیابی شده و مخاطرات محتمل از قبیل زمین لرزه، زمین لغزش، و روانگرایی در ارتباط با پروژه مد نظر قرار میگیرد. سپس، انواع پیها، سازههای نگهبان، عملیات خاکی، و روسازیهای پروژه تحلیل و طراحی میگردند. رادیهها، شمعها، و کیسونها، نمونههائی از پیها، دیوارهای حائل و سدهای خاکی نمونههائی از سازههای نگهبان، و احداث خاکریزها، گودها، تونلها، کانالها، مخازن، و مدفنهای زباله نمونههائی از عملیات خاکی میباشند.
به بررسی مهندسی رفتار مصالح زمین و مخاطرات محتمل در رابطه با احداث سازه ها میپردازد. ابزارهای علمی مورد استفاده در مهندسی ژئوتکنیک علوم پایهای نظیر مکانیک خاک پیشرفته، مکانیک سنگ، دینامیک خاک و زمینشناسی مهندسی و علوم کاربردی مرتبط نظیر پی سازی، تونل سازی، سدسازی و بهسازی خاک است.